Shu Puerh

"If you only knew the power of the Dark Side"

Egy másik lét kezdete
2011. szeptember 07. írta: PPJ

Egy másik lét kezdete

Olyan rég írtam már puerh-es élményről! Most sem kifejezetten csak arról fogok, csupán kihasználom, hogy megtudom, egyre többen olvassák ezt a teás blogot.

Mert ugye, ha nagyon összesűrítem az időskálát, akkor tavaly szerettem meg a szertartásos teázást, őszre már belém költözött puerh sötét oldalának fénye, télre megtudtam, hogy Dániában lehetek öt hónapot, és akkor már elképzelni sem tudtam ezt az akkor még beláthatatlanul hosszúnak gondolt időt puerh nélkül. Így lett készletem és így lettek teáim és így lett ez a blog: köszönhetően Sovesztomesznek, aki nemrég már ezen blog társszerzőjévé ön-avanzsálódott! :) (Most is az egyik tőle kapott shu beszél belőlem - ezúton is köszönöm! :))

Aztán a Dánok, mivel nagy kávésok, ezért nagy-, kerek szemekkel nézték a közösségi konyhában tartott ceremóniákat. Kóstoltak, beszélgettünk, magyaráztam, megszerettek és "elkönyveltek" Dr. Teának. :) Hogy legyen emlék, amin korra és nemre való tekintet nélkül mindenki elsírja magát, saját készítésű emlékkönyveinkbe írtunk egymásnak a dán népfőiskola utolsó heteiben, mind a hatvanöten. Hát persze, hogy elsírtam magam a hazaúton, hogy mennyien köszönték meg a teákat!

Itthon nem várt sikert arattak a kint készített teás kerámia eszközeim. Szeretném folytatni a gyártásukat, de nem egyszerű és nem olcsó egy komplett műhelyt összehozni.  Márpedig úgy van igazán szerelmes értelme, ha nincs messze és leugorhatsz bármikor, mikor megszáll az ihlet, vagyis nagyjából muszáj egy saját. És akkor még nem számoltam, hogy mikor jönne vissza egy elektromos kerámiaégető kemence ára, nemhogy az azt tápláló ipari áramé... Nem véletlenül haldoklik ez a szakma és virágzik a 200 forintos tömegtermelt "egyedien stílusos vagyok" IKEA bögrék kora.

Be kell vallanom, hogy bár mindig is a puerh lesz a kedvencem, ökológus lelkem éltetője, de csábosan mosolyognak rám az oolongok, zöld teák és darjeelingek is.

Ennek következtében belecsúsztam a különböző teákhoz történő eszközhalmozásba és készletépítésbe, aminek fő kiteljesedése a sikeres egyetemi felvételim miatt az első őszi ösztöndíjakkal várható, a boltok és kereskedők nagy örömére. Még szerencse, hogy hazánk nagyjából földrengésmentes és hogy a betörők kinevetik a babazsúr méretű teakütyüket. (Tudtátok, hogy statisztikailag Érden van a budapesti agglomerációban a legtöbb betörés?!)

Végigkísérte a nyaram a tea szelleme, megszámlálhatatlanul sok nevetést, új ember megismerését és élményt okozva. Az egyik legjobb kapocs ember és ember között! Nagyjából annyit tesz az, hogy "te is teás vagy?", hogy "te is látó ember vagy aki mélyen gondolkodik?".

Mostantól két év kemény egyetemi tanulás következik számomra, hogy a társadalomtudományokat a természettudományokkal és az ökológiai filozófiával egyszerre tudjam látni és alkalmazni: mi másra, mint a Föld megmentésére?! :)

Hogy majd miképp kíséri ezt az utat a tea, nem tudhatom előre, de az biztos, hogy fogja és hogy sokat leszek a Hanamiban is!

A szinte egy éve tartó kreatív szabadságot felváltja egy másik lét kezdete, a(z első diplomához képest) már tétre menő egyetemi tanulmányok, hisz jön a felnőtté válás kényszerű pénzügyi materializmusa, vagyis, hogy miből fogsz tisztességesen megélni, ha a szüleid egyre kevésbé bírják az idő múlásával?!

De ha hazánkban nem lesz néhány év múlva szükség diplomás természetvédőkre, akkor még mindig megpróbálhatok teaeszközök gyártásából megélni. Ez az a tudás, aminek - szinte véletlen, hogy így történt - elsajátításáért óriási hálával tartozom a kerámiatanáromnak, a dán népfőiskolának és a velük kapcsolatban álló magyar népfőiskola vezetőjének.

A bejegyzés trackback címe:

https://shupuerh.blog.hu/api/trackback/id/tr723207939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csabcikácska 2011.09.11. 15:45:47

Segits nekem hol lehet puerh teakat venni kicsiny hazankban?

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.09.11. 20:44:49

@csabcikácska: Elsősorban tőlem. :) Neem, ez még viccnek is rossz :D!

Nade:
Hanami Teaház, Budapest
1000 tea, Budapest
Flying Bird Teahouse, Budapest
Carpe Diem, Debrecen

és ezeknek mind van online felülete, meg is tudod nézni mi mennyibe kerül!

Üdv-üdv! Éljen a puerh!

csabcikácska 2011.09.13. 19:01:19

Köszönöm, megnéztem az árakat, de nem nagyon tudok mit kezdeni velük.
Google sem sokat segített. Kínában tael a súlymérték, de 31,25g volt, ma már 50g.
Taiwan áll a legközelebb de az is 37,5g.
Tudod miért 357g-s kiszerelésben árulják.
Na de ez csak az én perv erz kíváncsiságom.... :)
Mennyi teára elegendő egy ilyen puerh lepény? Igen, kezdő vagyok, sőt... :)

sovesztomesz 2011.09.13. 21:28:42

@csabcikácska: 7 X 357 = 2499 g, azaz 2,5 kg. 7 lepényt szoktak egybecsomagolni...

Puerhezéshez olvass, nézz, "szakirodalmat", vagy menj be a Hanamiba, ott pl. készséggel segítenek neked...

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.09.13. 23:15:17

@csabcikácska: A 2,5 kiló tea régen házassági ajándék és fizetőeszköz volt.

Nem nagyon tudsz mit kezdeni az árakkal? De hiszen magyar oldalakat ajánlottam kommentemben :S, magyar árakkal.

Amelyik teaházhoz csak épp közel vagy, sok szeretettel fognak segíteni!

Egy szertartást 6-10 gramm teafüvet igényel, egyedül vagy-e, vendéggel, vagy még többen. 35 alkalomra bőven elegendő egy lepény tehát. Vagy 100 grammokat venni csak, belőlük bőven elég, főleg mikor még a sok íz közül keresed az igazán tiéd!

Mi is segítünk, ha van kérdésed!
Péter
süti beállítások módosítása