Shu Puerh

"If you only knew the power of the Dark Side"

Munka - Élet - Egyensúly: tea hatóanyagokról és becsomagolt ürességekről
2015. január 13. írta: PPJ

Munka - Élet - Egyensúly: tea hatóanyagokról és becsomagolt ürességekről

Előtörténet, vagyis indíttatásom: Furcsa módon egy modern fogorvosi székbe kerültem, minden fénylik, minden LED, sőt - és ez adja a történet kezdetét -, a fogorvosi székhez egy monitor volt rögzítve előttem, amin a TV sugárzott: többek között reklámot. A reklámban Milford teák voltak és a PR-, design- és indoktrinációs gépezet éppen arról próbált meggyőzni - nem tudván, hogy hagyományos teaceremónia kedvelő ül tátott szájjal vele szemben -, hogy bizony jó volna, ha megvásárolnám az új Munka - Élet - Egyensúly teákat... és miközben a nyálelszívó szürcsög a nyelvem alatt, a képernyőn tipikus stock mosolygós fiatal "alien" yuppie pár szürcsöl ipari melléktermék teákat, én meg arra gondolok, milyen jó lesz valódi hatóanyagú hagyományos teát valódi módon levegővel felszürcsölni a nyelvem mellett (mert ezt ezen tea stílusában nemcsak, hogy nem ütközik az etikettbe, hanem még felszabadítóbb).

Részben kifejtésre került már ár/érték összehasonlító táblázatot és filozófiai "kirohanást" tartalmazó posztok kereteiben, hogy miért tartjuk teljesen felejthetőnek a filteres teákat. Most ismét kísérletet teszünk rá, hogy megvilágítsuk, minden szempontból jobban járunk, ha messze elkerüljük az ilyen "becsomagolt ürességeket".

10919375_1591406824416508_671395846_n.jpg

Nézzük:

A belső tartalom helyett a csomagolásra hajazó teákból 20x2g filterteát kapunk átlagosan 600 forintért. Később kitérek arra is, hogy ez milyen alapanyagból is lehet. 40g tea 600 forint, vagyis 50g tea 750 forint.

Nézzük például a Füvek Szelleme (h)őstermelői árlistáját. Jól látható, hogy 750 forintból akár kétféle 50grammos kiszerelésű gyógynövény teát is kaphatunk. Ugyanazért az árért, ha csak a mennyiséget nézzük, máris dupla olyan jól jártunk, mint a Milford nevű osztrák márka bolti becsomagolt darálékával. Nyilván vannak nagyobb magyar gyógynövény cégek is, de még azok közül is van olyan, aminek a bio minősített gyógynövény teái egy árban vannak a nem bio osztrák Milfordéval.

De térjünk ki arra, ami ennél sokkal lényegesebb, milfordul szólva "esszenciálisabb"... hogy miből van az ipari és miből a (h)őstermelői tea. Nyilvánvaló, (és csak a legnaivabb konzumidióták ringhatnak esetleg ilyen rózsaszín ködökben), hogy a nagyipari tea esetében nem az ép, egészséges, magas hatóanyag tartalmú leveleket fogják a kedves-drága fogyasztónak összemorzsolni és filterbe tölteni. Ha megnézzük a nagyipari tea összetevőinek listáját, elgondolkodhatunk, hogy fér két gramm teába ennyi minden, illetve ha igen, akkor milyen arányban oszlanak meg az összetevők. Nos, nagyjából, csipetnyi mennyiségekről beszélünk. Nem véletlenül nem jelölnek százalékokat. Nincs jelölve, hogy milyen módon voltak termelésben az összetevők, vagyis ne legyünk naivak, a szokásos nagyipari, vegyszeres, akár műtrágyás, sugárkezelt, "ami a hulladék azt összesöprik" módon kerültek apró alkotóelemeink abba a filternyi "munka-élet-egyensúlyba". Van éppen elég területe az életünknek, ahol még meg kell tűrnünk az ipari termelés robotizált-automatizált embertelen és szellemtelen mivoltát, ne tegyük ezt még a teával is, ez a szentséges növény nem ezt érdemeli.

Ezzel szemben a példánkul szereplő Füvek Szelleme csakis tiszta, ép és egészséges herbával foglalkozik, ennek megfelelően magas hatóanyag tartalmú droghoz juthatunk. (Egyben itt is megragadnám az alkalmat, hogy a >>drog<< fogalmát (lásd: Teanövények hatóanyagai - Wikipédia) rehabilitáljuk a szélsőségesen manipulatív média és pejoratív proletár fogalomkészlet lezüllöttségéből.

De menjünk és a valódi gyógynövények fenségesen gyógyító vizeiről evezzünk is tovább a valódi teanövény (Camellia sinensis) teák még hatásosabb felség-, illetve "fentség-területeire". Van Önöknek három >>visszautasíthatatlan ajánlatom<<...

Egyensúly: ezen külső és belső állapot eléréséhez válasszunk egy könnyű-, koffeinben és teofillinben nem bővelkedő teát, például fehér teát (más néven szűzteát). Mondanom sem kell, hogy ebből sem a bolti becsomagolt ürességet kell keresni, hanem a valódi ép egész levelekre szakosodott beszerzési helyeket. Például így néz ki az organikus és magas minőségű "Elismerés szemöldöke" - Shou Mei fehér tea.

Munka: ide már sokkal tágabban ötletelhetünk, az egészen pörgetős "vizsgaidőszak" shu puerh teák és az erős vörös teák is bőven elegendő kitartást fognak eredményezni.

Élet: ide pedig illő minden, ami frissítő, bizsergető, harsány és zsenge! Friss kínai zöld teák (Sárkány Kút - Long Jing), friss oolong teák (Kegyelem Vas Istennője - Tie Guan Yin), egészen a mentalevéllel forrázott mandarinban érlelt puerh teáig.

Természetesen bármelyik tiszta teát tovább erősíthetjük valódi gyógyszerekkel: goji bogyóval, csipkebogyóval, bio fehér krizantémvirággal, szélsőséges esetben a zöld teát akár gyömbérrel vagy fokhagymával is fokozhatják.

Mindezeken túl van az életnek egy olyan területe is, amit szerencsére nem sokan értenek. Azért "szerencsére nem sokan", mert képtelenség is volna. A tömegnek ugyanis az ólom a jellemzője. Ez a terület a minőség lázadása a mennyiség uralmával szemben. Talán egy-egy zen kóan jól megragadja a megragadhatatlant...

A tanítványok egyszer cigarettázni látták a mestert. Nagyon meglepődtek. Aztán rémület lett úrrá rajtuk. Aztán megvilágosodtak.

Lucky 7581 shu puerh from 2006 harvest & Jose L. Piedra casadores {{{¡Boldog Új Évet!}}}

A photo posted by ErudiTea Gong Fu Chá'rda (@eruditea) on

- Mester, milyen friss, tiszta ma a levegő!
- Nem levegő: lélek.
- Kár, hogy telefüstölik cigarettájukkal az emberek.
- Nem füst: megszínezett lélek.

Good Luck for the New Year! ~~~ Supreme Organic Wuyi Da Hong Pao & Palmar Arriba (Dominica)

A photo posted by ErudiTea Gong Fu Chá'rda (@eruditea) on

 

A szivar és tea párosítása kapcsán találtam ezen szép fotókkal illusztrált pipa és tea párosításra is.

ErudiTEA Instagram
ErudiTEA Facebook

Gyógyulást, és Jó teázást!

Várom a hozzászólásokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://shupuerh.blog.hu/api/trackback/id/tr947068557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása