Shu Puerh

"If you only knew the power of the Dark Side"

Antikapitalista gyomtenger a teakungfú tálcán
2013. május 23. írta: PPJ

Antikapitalista gyomtenger a teakungfú tálcán

Olyan ostobák és zárkózottak tudunk lenni, hogy arra szavak nincsenek. Csak akkor vesszük észre a szépet, ha a kapitalizmus tömi belénk giccsmagazinok és álságos TV műsorok segítségével?! Ha felcímkézik nekünk hangzatos keleties nevekkel a "hogyan csináld szépen" maszlagot, akkor azt máris csak utánoznunk kell - készen megvenni az IKEÁ-ban, aztán mi leszünk az egyediek?! Mégis mennyiből, mennyiben egyediek? A többi milliónyi agymosotthoz hasonlóan "egyediek"?

Ha azt mondják nekünk, hogy fengshui meg ikebana, akkor máris magunk alá hugyozunk, eldobjuk az agyunk és megyünk a boltba még több oktató könyvet vásárolni a témában, meg "trendi" vázákat kutatunk és "menő" virágüzletekben locsogunk? Hát nem értitek Buddha tanítását?! Mikor ébredtek már öntudatra?! Nem más-tudatra, hanem öntudatra! Mikor látod meg a külső dolgokban az állandóan jelen lévő örök Istenit?! Mikor találod már meg a belső világodban az állandóan jelen lévő örök Istenit?!

Igen, a szarban is! Igen, az alvásban is! Igen, a hányásban is! Igen, a halálban, az életben is! Igen, az útszéli gyomokban is! (Isten őrizz, hogy ezzel a kijelentéssel a posztmodern relativizmus semmit sem érő sötét talaján helyezzem el a tanítást: épp ellenkezőleg, az Egy és Oszthatatlan Örök Jelenléte eleve nem lehet "relatív"!) A rózsa és a koponya ugyanaz!

Elegem van abból a kapitalista ömlengős felszínes illuzionista fos pénz-mázból, ami a nyugati ember számára a térrendezést és virágkötészetet, meg az összes többi "keleties dolgot" egy pénzen- és csak boltban megvehető "tudásként" tünteti fel.

»...így alakult ki a nyugati „center-buddhizmus", relaxációval, szexuál-terápiával, bölcs, mindent megértő mosollyal, ahogyan a kedves vevő parancsolja...« - A KALIYUGA DHARMÁJA

Szedjél virágzó "gyomokat" egy "elhanyagolt" vasúti pályaudvar töltéspartjáról... és egyébként is szard le a szavakat, hogy "gyom", meg hogy "elhanyagolt"...

Buddha virágja

Buddha egy virágot forgatott ujjai között tanítványai előtt. Mindenki csendes maradt, csak Maha-Kasapa mosolyodott el. Buddha ekkor azt mondta:
- Enyém az igaz tanítás szeme, a Nirvána szíve, a tiszta formanélküliség és a Dharma kimondhatatlan távlata. Mindez szavakkal kifejezhetetlen, túl van minden tanításon. Ezt a tanítást átadom Maha-Kasapának.

Maha-Kasapa megértette a Buddha értelmét.
A virág, virág semmi más. Nincs rá ürügy, nem önérzetes, nem szégyenkezik.
A dolgok lényege a szótlan szó, a formátlan forma.
A valóság nem szó. A szavak és tanítások csupán álláspontok.
A Zen szavak nélkül, értelemtől értelemig közvetíthető.

P5224775k.JPG

P5224777.JPG

P5224789.JPG

P5224794.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://shupuerh.blog.hu/api/trackback/id/tr545313858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása