Shu Puerh

"If you only knew the power of the Dark Side"

Korszaklezáró választási GABA oolong
2014. április 09. írta: PPJ

Korszaklezáró választási GABA oolong

Tajvani bio GABA oolong teát szürcsölgettünk hétfőn. Ez még a Hanamiból van! Emlékezünk. Emlékezünk az elmúlt négy évre, hogy megtanulhattam náluk a teaceremónia alapjait és egyes titkait is, s emlékezünk ezzel a tiszta ízű, erőt adó GABA oolong teával, hogy sajnos nemrég bezártak... Emlékezem önmagamban és barátaimmal együtt arra is, hogy vasárnap reggel még akár úgy is alakulhatott volna, hogy a választópolgárok akaratából képviselhessem az ökológiai politikát és a fenntartható fejlődést... Fel a fejjel, amíg van! Töltök még egy csészényivel!anigif4.gif

Higgadtan átértékeljük a történteket, mindenképp egy nagyobb fajta ciklus zárult le az életemben az elmúlt négy évet illetően. Mindennek spirituálisan nem elhanyagolható távlatairól elég ha csak annyit felhozok, hogy a materialista ateista marxista eszméktől, az ökofilozófiai és más transzcendentális tapasztalatok tükrében, sikerült megszabadulnom, így az utóbbi évben már a metafizika és metapolitika "területeire" tehet(t)em a "lábam". Vagyis végre elindulhatok a szubsztancia esszenciával való áthatásának útján. Köszönöm a karmoló karmának és az Egy Útnak, hogy helyrerakott! Ég áldjon mindnyájatokat!

A GABA teák egyik tulajdonsága, hogy a legjobb minőségű levelekből készül. A tea előállítása során a sütés még inkább kiemeli és megerősíti a karamelles, de mégis bársonyosan édes jegyeket, ugyanakkor az aszalt gyümölcsök ízvilága is felbukkan. Olyan ez, mint mikor a mandulából marcipán válik, vagy a tokaji szőlőből aszúszem. Az óriásira kinyíló levelei teljesen kitöltik a legnagyobb kannákat is, a tealeves pedig borostyánszínben ragyog.

De mi is az a GABA oolong?! Ehhez egy kicsit a fehérjék világába, azon belül a gamma-aminovajsav és az ezt felfogó receptorok területére kell egy-két pillantást vetnünk. Mindenesetre bámulatos, ahogy az eleve kevésbé savas tajvani (igazából selymesen lágy) teákat a GABA molekulák még teltebbé, édesebbé és az élettani hatásokat tekintve sem elhanyagolhatóan, komplex módon, nyugtatva serkentővé teszik. A debreceni Carpe Diem Teaház írásaiból idézünk alább, aki pedig jól tud angolul, elmélyedhet a GABA receptorok biokémiájában a Wikipédián.

"Az aminosavakat elsősorban, mint a fehérje molekulák építőköveit ismerjük, ezek mind α-aminosavak. A felépítés eltérései alapján β-, γ-, stb aminosavakat is ismerünk ezek sokkal kevésbé fontos vegyületek. Lényeges viszont még az agy anyagcseréjének egyik eleme, a γ-aminovajsav (GABA) [4-aminobutánsav], valamint a vitamin hatású p-amino-benzoesav . ... A γ-aminovajsav javítja az agyi keringést, valamint az agyi erek oxigénfelvételét és a glükózfelhasználást, helyreállítja az agyi mikrocirkulációt, csökkenti az arteriolák fejfájást okozó görcseit. Növeli a vörösvértestek deformabilitását és javítja a kapilláris átjártságot, továbbá a vizuális-motoros teljesítményeket, a koncentrációt igénylő fela­da­tok elvégzésére való képességet és az emlékezőképességet. A csökkent aktivitással, fáradékonysággal, a koncentrálóképesség gyengeségével járó állapotok normalizálásával az érzelmi hangulat javulását idézi elő. Ezzel együtt visszahat az egész test vérkeringésére, mert kiegyensúlyozza a vérnyomást, ami főleg magas vérnyomásban szenvedők esetén nagy áldás. ... Az γ-aminovajsav hatásmechanizmusát szemben sok ún. csodaszer sosem publikált kutatási eredményeivel valóban tudományos keretek között vizsgálták, jónéhány, komoly publikáció közül itt olvasható egy..." - részlet a japán Növény és Teakutató Intézet munkásságát is méltató Gabaron Matcha leírásából a Carpe Diem oldaláról.

"A Gaba oolong a Kelet elsőszámú rekreációs találmányának a teába oltása. A gaba, azaz γ-amino vajsav a központi idegrendszer ingerületátvitelét javíthatja drámaian és ma mindenhol ezt ajánlják, reklámozzák. ... A Gabáról azt tartják, hogy a szív káros megterhelése nélkül képes az idegrendszeri jelátvitel növelésére, szellemileg ellazult, mégis aktív, válaszképes állapotot képes beindítani és fenntartani. Nők, idősebbek, vizsgázók, fiatalok és Alzheimer kórban szenvedők, gyakorlatilag a teljes emberiség célcsoportnak számít. Keleten gabás cukorkát, italokat és teát lehet kapni mindenféle változatban. Japán teáink között bemutattuk a hasonló elven működő Gabaron matchát, ez itt pedig a tajvani kísérleti Tea Intézet Gabaron wulongja, nálunk nyilván szalámiban, vagy kapszulában fog felbukkanni. A teán nincs meg a Gaba matcha fura orvosság íze, ezzel szemben édes, virágos, hosszantartó és üde. A csomag címe szerint ez csak egy Gao Shan Cha, magashegyi tea, de attól több, ez egy finom orvosság." - részlet a Gabában gazdag magashegyi oolong tea leíárásból a Carpe Diem oldaláról.

IMG_20140407_135529_k.jpg

IMG_20140407_135621_k.jpg

IMG_20140407_142944k.jpg

IMG_20140407_135552_k.jpg

anigif2.gif

Hanami

Teamesterem törzshelye, a tea útjára (茶道) térés, az első Gong Fu Cha szertartások, az első teatúrák az ország és a szellemvilág magaslataira, megannyi meghitt baráti vagy szerelmes beszélgetés, a GreenR - A zöld objektív első születésnapja, a shu puerh felkészülés fél év dániai kint létre, ahol a dán népfőiskolán készült kerámia munkáimat bemutathattam, ahol mind a mai napig emlékeznek arra, hogy miket ittam három évvel ezelőtt, egy hely, ahol Ember lehetett az ember...

Öt év után bezárt a Hanami Teaház. Még egy utolsó korty legurult. Gyászos szomj ez, csak nem a testnek, hanem a léleknek. Egy felemelkedési pont volt a város káoszában. De ne csüggedjünk, drága, Barátaim: hisz minden feledhetetlen pillanat, tőlük és egymástól kapott szeretet tovább él mindannyiunkban! Shu-hajja! Áldás!

Hanami_2014.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://shupuerh.blog.hu/api/trackback/id/tr415993384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása