Shu Puerh

"If you only knew the power of the Dark Side"

Eszközeim, első teáim
2014. december 26. írta: PPJ

Eszközeim, első teáim

Milyen eszközökre van szükség? (forrás: teakungfú.hu)

http://www.teakungfu.hu/images/kungfu/00.jpg

  1. YiXing kanna - A YiXing kannák jól tartják a hőt. A kínai Mesterek keze által megszületett kannák bontják ki a teák ízét a legjobban.
  2. Teás csészék - Az apró csészék nagyobb odafigyelésre késztetnek és minden egyes csésze teának más íze lesz.
  3. Tea tálca - A szertartás során bőven kerül víz az edényeken kívülre is. A Tea tálca begyűjti ezeket és nem kell az asztalunk törölgetésével töltenünk a teázásra szánt időt.
  4. Tea eszközök - Itt megtalálhatjuk a csipeszt, piszkát, tölcsért, keverőt.
  5. Tea - Válasszunk jó minőségű kínai teát a szertartáshoz.
  6. Kiöntő - Azért öntjük a teát a kannából a kiöntőbe, hogy ott várakozzon a csészékbe való kiöntésre, így a tea nem keseredik meg.
  7. Szűrő - Az apró tea maradékokat szűri meg.
  8. A teát két kézzel készítjük és kínáljuk.
  9. Forró víz - Használhatunk általános vízforralót , majd termoszban tárolhatjuk a forró vizet a szertartás alatt, de már léteznek erre a célra készített kanna alakú forralók is, melyek esztétikusabbak.

A Hanami Teaházban példáául lehetõség van a hagyományos kínai kungfu (Gong Fu Cha) ceremónia szerinti teázásra is. Elsõsorban a wulong és puerh teák minél teljesebb megismeréséhez választható yixing kanna, illetve gaiwan is.

 

Eszközeim:

Egy vastag falú Yixing kanna (150 ml), négy egyszerű vöröses-barnás agyag csésze, egy vösös Cha Dao piszkaszett, egy üveg kiüntő, egy egyszerű fém szűrő. A Cha Dao szett igazán celadon csészékhez illett volna, amiknek sokkal laposabb a kialakítása, de ilyen csészéket lehetetlen olcsón beszerezni manapság. Egyelőre peremes, a szélességéhez képest magasabb falú, belül fehér porcelán mázas agyag csészékkel élvezem a puerh teák hatását. (Viszont mióta a bejegyzést megírtam, elmondták a Hanami Teaházban, hogy a shup puerhez kifejezetten az agyag (ugyanolyan yixing agyag, mint a kanna) való, mert ezt járja át teljesen a shu puerh tea! Mutattak egy eredeti agyag csészét (100 ml)  és egy ugyanolyat, amit ők használnak már egy ideje.  Egyszerűen az egész csésze sötétebb lett, átjárta a hosszú idők alatt a sötét puerh teljesen. :) Mindenen áthatol az energiája! Ilyen az agyag, a jó agyag. Ettől még, szerintem a lapos celadon gyönyörű ennél a szertartásnál.)

http://www.hanami-teahaz.hu/img/kanna_chen1.jpg

Első teáim, amelyek élményeiről, ízeiről ez a blog szólni fog:

A teákat a Hanami Teaház gondos, szíves segítségével volt lehetőségem kiválasztani és megvásárolni.

Boyou - Menghai Lao Cha Tou - 2006

Lao Cha, azaz "Öreg Tea". A fermentálódó teahalmok alsó rétegeiből kikerült, kis golyókká, bogyókká préselődött tealevelek. A nagy súly alatt, nagy melegben érlelődő levelek ősöreg látványt nyújtanak. Ez itt egy négy éves példány, 2006 nyarán fermentálták, de elkerülte a formába préselést. Bár nagyon nehezen adja ki magából, mondhatni igen titokzatos tea. Négy-öt, egyre erősödő felöntés után érkezik meg a lao cha puerekre jellemző telt, krémes íz, de addigra már az ereje is elkezdett hatni. Méregerős tea! Könnyedén felönthetjük 15-ször is, - úgy, hogy alig veszít erejéből - és még tovább... Társas teázáshoz a legideálisabb, de ha bátrak vagyunk, akár egyedül is megbirkózhatunk vele. Az első tesztelések alkalmával mindenesetre a Menghai Lao Cha győzött. 

Menghai Dayi - Jin Zhen Bai Lian - 2007

„Arany Tûk, Fehér Lótusz”. A klasszikus, 2005-ös tea kiállításon fődíjnyertes tea két évvel későbbi, elegáns, fehér papírba öltöztetett örököse. A préselt lepény nagyrészt arany és bronz rügyeket tartalmaz, de a többi, szénfekete levél is apró, mint egy szép Qimen (Keemun) tea. Felöntési idõ gyakorlatilag nincs, ahogy a kannába töltjük a forró vizet, máris oldódnak a rügyek, és a sötétvörös, olajos, sűrű tea azonnal leönthető, leöntendő. Krémes, telt íze is így élvezhetõ igazán, egy hosszabb, akár félperces felöntéssel már túl erős lenne. Tíz, tizenkét felöntés után, ahogy fakul a szín, és csökken az erő a teában, hagyhatjuk akár egy percig is. Alapvetés, hogy a rügyteák mindig erős hatásúak, nem éppen koffeinmentesek, és ha nincsenek vallásos félelmeink az erős teákkal kapcsolatban, akkor pl. a Fehér Lótusz egy nagyszerű társ lehet innováláshoz, lakás átrendezéshez, de akár rejtett szónoki képességeinket is előcsalogathatja. Teázása közben pedig sokat fogunk mosolyogni.

Menghai Dayi - 7572 - 2008

A klasszikus recept 2008-as kiadása, egy igazán jó évből. Erős, sokszor felönthető puerh, mély, intenzív ízű felöntésekkel. Már most értékes teának számít, egy-két év múlva pedig keresett ritkaság lesz.

Díszdobozos rügypuerh - 2006

Tíz, tizenkét felöntésig bírja erővel aktuális puerh lepényünk, melyet inkább szép illatai, ízei miatt ajánlhatunk. A sötét puerh teák mély, ősi, és egyben kifinomult, bámulatos illatai leginkább az átmosás, és az első néhány felöntés után a legintenzívebbek. . Kávészínre sötétülő öntete ugyanilyen összetett ízeket rejt, hatásuk pedig lehet erőteljes, felpörgető és elrepítő, de megnyugtató meditatív állapotba is kerülhetünk egy hosszú teázás folyamán attól függően, hogy éppen milyen hangulatban, állapotban vagyunk.

Puerh Királya - szálas puerh tea

Egy elegáns „leveles” puerh a felső kategóriából, egészen pontosan kettes minőségi fokozatú levelekkel, sok rüggyel. Hat gazdag, egész lényünket élénkítő öntetet ad, de követhetjük tovább is, ha kedvünket leljük benne.

A bejegyzés trackback címe:

https://shupuerh.blog.hu/api/trackback/id/tr952521604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2011.05.18. 00:16:14

Úgy látszik megadta magát a puerh.hu :(
le kellett volna mentenem és ide feltöltenem a hotlinkelés helyett :(

csabcikácska 2012.05.18. 11:23:21

Szükségem lenne egy kannára. Láttam a portékáid közt megfelelőt, de ennyi pénzt nem tudok rászánni. Esetleg be lehet valahol szerezni olcsóbban ilyesmit? Akár használtan is jó lenne.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.05.18. 16:06:59

@csabcikácska: A legolcsóbb 10e ft, ha jót néztél. Ennél olcsóbban egész magyarországon nem fogsz kapni. "Milyesmi" kellene (használtan is akár)?

csabcikácska 2012.05.18. 16:41:48

Az alábbi linken találtam sokféle YiXing kannát, de véleményem, vagy inkább anyagi lehetőségeim, szerint picit irreális áron.
www.hanami-teahaz.hu/kieg_yixingkannak.htm

csabcikácska 2012.05.19. 09:40:15

Van egy ötletem, árulj 'starter kit'-eket. Ezzel biztos sok embernek egyszerűbb lenne belevágnia a tea szellemének előcsalogatásába.

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.05.21. 20:18:44

@csabcikácska: Csak azokat árulok! Olcsó, használt, kezdő portékákat. Mások is árulnak. Körbe kell nézni. Nem olcsó, de hasznos és szép hobbi! Egyben buddhista gyakorlatnak is felfogható a teakungfú!

csabcikácska 2012.05.21. 21:58:06

"Olcsó, használt..."
"Nem olcsó, de..."
:)
Bocsánat ezért. Esküszöm, hogy nem kötekedni járok vissza, de még a buddhizmushoz is lenne egy gondolatom. Nem vagyok szakértő, de egy pár könyvet elolvastam, és van pár ismerősöm, akikkel hasonlóan gondolkozunk, kvázi buddhistaként. Engem részben az vonz hozzá, hogy a kötődések megszüntetése a cél, szakítás mindenféle ostoba szokástól, gondolattól és persze érzéstől. Ha innen nézzük, akkor teaszertatást végezni, pláne rendszeresen, nos az valahogy kicsit ellentétesnek tűnik.
Mi a véleményed?

PPJ · http://greenr.blog.hu 2012.05.21. 22:08:57

@csabcikácska: Összességében nem olcsó hobbi, de azon belül, hogy van 25-ért is kanna, nálam pedig 10-ért is találsz, meg itthon nem kapható mestermunkát is, az szerintem teljesen egyedi konstrukció.

A teakungfú egy gyakorlás. Számomra az én elvesztése, a teára való koncentráció, az EGÓ elfolyósítása. Természetesen tud ez is beteges kötődéssé és mániává válni. Eredendően azonban nem ez a célja, és az általad leírtakat éppen hogy segíti!
süti beállítások módosítása