Milyen eszközökre van szükség? (forrás: teakungfú.hu)
- YiXing kanna - A YiXing kannák jól tartják a hőt. A kínai Mesterek keze által megszületett kannák bontják ki a teák ízét a legjobban.
- Teás csészék - Az apró csészék nagyobb odafigyelésre késztetnek és minden egyes csésze teának más íze lesz.
- Tea tálca - A szertartás során bőven kerül víz az edényeken kívülre is. A Tea tálca begyűjti ezeket és nem kell az asztalunk törölgetésével töltenünk a teázásra szánt időt.
- Tea eszközök - Itt megtalálhatjuk a csipeszt, piszkát, tölcsért, keverőt.
- Tea - Válasszunk jó minőségű kínai teát a szertartáshoz.
- Kiöntő - Azért öntjük a teát a kannából a kiöntőbe, hogy ott várakozzon a csészékbe való kiöntésre, így a tea nem keseredik meg.
- Szűrő - Az apró tea maradékokat szűri meg.
- A teát két kézzel készítjük és kínáljuk.
- Forró víz - Használhatunk általános vízforralót , majd termoszban tárolhatjuk a forró vizet a szertartás alatt, de már léteznek erre a célra készített kanna alakú forralók is, melyek esztétikusabbak.
茶
A Hanami Teaházban példáául lehetõség van a hagyományos kínai kungfu (Gong Fu Cha) ceremónia szerinti teázásra is. Elsõsorban a wulong és puerh teák minél teljesebb megismeréséhez választható yixing kanna, illetve gaiwan is.
Eszközeim:
Egy vastag falú Yixing kanna (150 ml), négy egyszerű vöröses-barnás agyag csésze, egy vösös Cha Dao piszkaszett, egy üveg kiüntő, egy egyszerű fém szűrő. A Cha Dao szett igazán celadon csészékhez illett volna, amiknek sokkal laposabb a kialakítása, de ilyen csészéket lehetetlen olcsón beszerezni manapság. Egyelőre peremes, a szélességéhez képest magasabb falú, belül fehér porcelán mázas agyag csészékkel élvezem a puerh teák hatását. (Viszont mióta a bejegyzést megírtam, elmondták a Hanami Teaházban, hogy a shup puerhez kifejezetten az agyag (ugyanolyan yixing agyag, mint a kanna) való, mert ezt járja át teljesen a shu puerh tea! Mutattak egy eredeti agyag csészét (100 ml) és egy ugyanolyat, amit ők használnak már egy ideje. Egyszerűen az egész csésze sötétebb lett, átjárta a hosszú idők alatt a sötét puerh teljesen. :) Mindenen áthatol az energiája! Ilyen az agyag, a jó agyag. Ettől még, szerintem a lapos celadon gyönyörű ennél a szertartásnál.)
茶
Első teáim, amelyek élményeiről, ízeiről ez a blog szólni fog:
A teákat a Hanami Teaház gondos, szíves segítségével volt lehetőségem kiválasztani és megvásárolni.
Boyou - Menghai Lao Cha Tou - 2006
Lao Cha, azaz "Öreg Tea". A fermentálódó teahalmok alsó rétegeiből kikerült, kis golyókká, bogyókká préselődött tealevelek. A nagy súly alatt, nagy melegben érlelődő levelek ősöreg látványt nyújtanak. Ez itt egy négy éves példány, 2006 nyarán fermentálták, de elkerülte a formába préselést. Bár nagyon nehezen adja ki magából, mondhatni igen titokzatos tea. Négy-öt, egyre erősödő felöntés után érkezik meg a lao cha puerekre jellemző telt, krémes íz, de addigra már az ereje is elkezdett hatni. Méregerős tea! Könnyedén felönthetjük 15-ször is, - úgy, hogy alig veszít erejéből - és még tovább... Társas teázáshoz a legideálisabb, de ha bátrak vagyunk, akár egyedül is megbirkózhatunk vele. Az első tesztelések alkalmával mindenesetre a Menghai Lao Cha győzött.
Menghai Dayi - Jin Zhen Bai Lian - 2007
„Arany Tûk, Fehér Lótusz”. A klasszikus, 2005-ös tea kiállításon fődíjnyertes tea két évvel későbbi, elegáns, fehér papírba öltöztetett örököse. A préselt lepény nagyrészt arany és bronz rügyeket tartalmaz, de a többi, szénfekete levél is apró, mint egy szép Qimen (Keemun) tea. Felöntési idõ gyakorlatilag nincs, ahogy a kannába töltjük a forró vizet, máris oldódnak a rügyek, és a sötétvörös, olajos, sűrű tea azonnal leönthető, leöntendő. Krémes, telt íze is így élvezhetõ igazán, egy hosszabb, akár félperces felöntéssel már túl erős lenne. Tíz, tizenkét felöntés után, ahogy fakul a szín, és csökken az erő a teában, hagyhatjuk akár egy percig is. Alapvetés, hogy a rügyteák mindig erős hatásúak, nem éppen koffeinmentesek, és ha nincsenek vallásos félelmeink az erős teákkal kapcsolatban, akkor pl. a Fehér Lótusz egy nagyszerű társ lehet innováláshoz, lakás átrendezéshez, de akár rejtett szónoki képességeinket is előcsalogathatja. Teázása közben pedig sokat fogunk mosolyogni.
Menghai Dayi - 7572 - 2008
A klasszikus recept 2008-as kiadása, egy igazán jó évből. Erős, sokszor felönthető puerh, mély, intenzív ízű felöntésekkel. Már most értékes teának számít, egy-két év múlva pedig keresett ritkaság lesz.
Díszdobozos rügypuerh - 2006
Tíz, tizenkét felöntésig bírja erővel aktuális puerh lepényünk, melyet inkább szép illatai, ízei miatt ajánlhatunk. A sötét puerh teák mély, ősi, és egyben kifinomult, bámulatos illatai leginkább az átmosás, és az első néhány felöntés után a legintenzívebbek. . Kávészínre sötétülő öntete ugyanilyen összetett ízeket rejt, hatásuk pedig lehet erőteljes, felpörgető és elrepítő, de megnyugtató meditatív állapotba is kerülhetünk egy hosszú teázás folyamán attól függően, hogy éppen milyen hangulatban, állapotban vagyunk.
Puerh Királya - szálas puerh tea
Egy elegáns „leveles” puerh a felső kategóriából, egészen pontosan kettes minőségi fokozatú levelekkel, sok rüggyel. Hat gazdag, egész lényünket élénkítő öntetet ad, de követhetjük tovább is, ha kedvünket leljük benne.