Megpróbálom ennek a látszólag szedett-vetett morális gasztronómiai tippnek kifejteni az igazát.
A banánról nem bizonyosodtak be olyan kifejezetten jó-, mondhatnám érdemesen nélkülözhetetlen kifejezetten jó tulajdonságai, ami miatt tüntetnünk kellene, mikor az olajkorszak és a globalizáció múlásával majd ez az ehető transzkontinentális termék lassan eltűnik életünk vágyainak mindennapi asztaláról.
Hogy azonnal a lényegre térjek: Magyarországon nincs tea. És Kínában nincs bor. Most nem beszélnék arról, hogy bartel üzlettel ezt a problémát közgazdasági értelemben el is felejthetnénk; bár szerintem teljes mértékben csereképes, idegenebb szóval kompatibilis minőségű és mennyiségű árukról lehetne szó. Az viszont biztos, hogy a minőségi, szálas tea glóbusz szintű (nem szeretem a világszintű szót, az olyan univerzalista és nem utal a globalizmus problémájára…) kereskedelme nem fog leállni, csak a minősíthetetlen-, körülbelül a díszcsomagolásban eladott darált ízesített földes gyökérmaradvány „teáknak” az erőltetett „szabadpiaci” forgalma.
Ha valaki tehát képes belátni, vagy elfogadni, azokat az alapkitételeket, hogy 1.) bármilyen szálas tea már sokkal jobb, mint a filteres és, hogy 2.) a nagy világmárkák helyett a kicsi-, helyi- és autentikus termelőket kell inkább előnyben részesíteni, akkor a két feltétel halmazának metszésterületén meg fogja találni azokat az »oridzsinál« teákat, mint amilyeneket a Budapesten a Hanami Teaház vagy a Flying Teabird Teahouse és Debrecenben a Carpe Diem Teaház árusít.
Valódi kínai-, japán-, tajvani-, indiai-, stb. teákat, szinte közvetlenül a termelőtől vagy a gyárból.
Végre elmondhatnám már, hogy mitől lesz annyira jócselekedet teát inni, tudom…
Nos, ezek a teák nem mennek át a méltánytalan ipari termelés metódusain, nem a mennyiség számít, hanem a – sok esetben kézzel készült – minőség és az árukba sincs beépítve a nagy cégek által a médiában művelt PR és reklámköltség.
Ha valódi szálas teát iszol,
- akkor nem csak a saját tested lesz megszámlálhatatlanul sok kedvező fiziko-kémio-biológiai anyaggal és folyamattal máshoz nem hasonlíthatóan gazdagabb, hanem
- közvetlenül segítesz a kapitalizmus által létrejött globális piaci torzulás megszűntetésében,
- a teák minőségi előállítását igazán a szívükhöz közel viselő emberek segítésében,
- és a teát a tápanyagaival „megnövesztő” anyaföld (a természet) hosszú időn át történő fenntartásában is, hisz ezek a gazdák hosszútávon akarnak megélni mesterségükből, elemi kötelességüknek érzik a természet ápolását, a nagycégek túlméretezett teaültetvényeinek túlméretezett (szüretelő-, kapáló-, permetező-) gépeivel szemben.
Ha ehhez még hozzávesszük, hogy még ezeken a teákon belül is van olyan, ami még hitelesítetten kifejezetten bio minősítésű is, akkor azt hiszem, hogy beláthatjuk az eredeti kiindulópont erkölcsösségét: ha iszol egy teát, azzal jót tudsz és fogsz tenni magadnak, a természetnek és a gazdaságnak egyaránt!