Annál jobban nem történhet egy folyamat, mint aminek a végén, de a fő részén, a Hanami Teaházba tér be az ember. A karácsonyi vásárlási láz vonzott a belvárosba és eleinte nem tudtam, mit vegyek testvéremnek, aki teázás terén nem igazán mutat érdeklődést a valódi tealeveleket látott teák iránt. De a megoldás mégiscsak a Hanamiba vonzott, mert egy "karácsonyi hangulatú" teakeverék pont megfelelő lesz neki.
Nekem pedig egy japán tea, a vásárlást és a tudatot (hogy mennyi ember csak "hangulatot és utánzatokat, 'olyan mintha' dolgokat akar) megkönnyítendő. :)
Gyokuro Tana Premium. Amikor elolvastam a leírását, hogy milyen sokoldalú, sokarcú tea ez, rögtön kíváncsivá is tett. Akkor még nem tudtam, hogy aznap szinte mindenki ilyet ivott. :)
Méregzöld színe volt a teának, kis tüskéi, mintha kis bambusz Katanák lettek volna, öntete is hasonló színben káprázott a szememben, de a kis Katanák nem szúrták, hanem simogatták a torkomat. A jócskán visszahűtött vízzel először röviden találkozva, mézédes italt kaptam, amit egy bátrabb (hosszabb időn át), de ugyanolyan hőfokú második követett, aminek igazán, jó értelemben vett tömény ízű tea lett az eredménye. És mivel nincs két egyforma leöntés (a hőmérő és a stopper általában nem a teázásaim része), ezért ez a csodás tea mindig más arcát is mutatta. A 7-10. leöntésre megmaradt a jellegzetes zöld tea íz. A tea elbúcsúzott.
Ami miatt mégis megmerem írni „kicsapongásomat” ide az az, hogy megkóstolhattam egy shu puerht a teaházban.
Mengku - Mu Ye Chun 99801 - 2008
A Mengku teagyár egyik új receptje szerint készülő, Yong De környékéről származó, egyedi, fűszeres-füstölős ízekkel és illatokkal rendelkező teája. Felöntése mély, szép vörösbor színű, ígen erős fajta. Teaházunkban az egyik legkedveltebb puerh lepény.
Mint látható, ez a tea eltérően a legtöbbtől, ami eddig a tudatom és érzékszerveim érte, nem Menghaiból származik, és nem is a Menghai Teagyárból; azonban még mindig Yunnan ("A felhő hegyektől délre" nevű) tartományból. Borítóján a vad puerh fák friss hajtása. Az elmúlt egy hét alatt minden nap ittam sötét puerht, és valóban egy egységes Menghai ízvilág különböző változataival találkoztam. Ez a puerh merőben más volt. Vadságát, erősségét azonnal érezni lehetett. Érdemes volt visszahűtött vízzel is elkészíteni és érdemes volt kihűlten is kortyolgatni, mert nagyon gazdag ízvilágú puerhről van szó, annak ellenére, hogy relatíve még fiatal és olcsóbb puerhről van szó.
Ha előzőleg nem vásároltam volna be annyira puerhből, akkor most többet is hoztam volna magammal, mint a többi fél kilóhoz képest csak üdítőnek számító 30 grammnyi mennyiség. Köszönöm a Hanamisoknak, hogy bemutatták nekem ezt a teát!
Közben pedig karácsonyi sürgés-forgás volt az üzletben, egy fiatalember matchás készletet vásárolt, hozzá pedig megkóstolta a Matcha Jikagise Usucha teát. Node, ha már frissen nyitott matcha csomagról van szó, akkor szétcsapattuk a puerht egy ilyen krémes zöld jószággal, hogy orrfújás és gyógyszeripari melléktermék-mellékhatások helyett ilyen csodaszerrel erősítsük a léleknek otthont adó testet.
Annyira megcsúsztunk az idővel, hogy mindez alatt szemtanúja lehettem, hogy ma mennyi jó ember fog sok szép eszközt és teát kapni a karácsonyfa alá. :)
Barnuljanak a shu puerhes Teaszentek, égjenek a lágy füstölők, ki egyedül van, ki nem: a puerhbe zárt napsütés a forró vízzel kioldódik és szívmelengető ma is!