Shu Puerh

"If you only knew the power of the Dark Side"

Tea, kávé?! A VGFOTTHON elkészítette Magyarország első vízkeménység térképét!
2015. január 08. írta: PPJ

Tea, kávé?! A VGFOTTHON elkészítette Magyarország első vízkeménység térképét!

"Kávé? Tea? Minden a vízkeménységen múlik! - Talán a rengeteg vízmű miatt, talán más okból, de hazánkban még nem készült részletes és átfogó vízkeménység-térkép. Az első ilyen megalkotását vállalta most fel szerkesztőségünk, amihez olvasóink segítségét kértük." - írja a VGFOTTHON.blog.hu, amivel hozzájárulhatnak az "ökomosószódás háziasszonyok" és a "teaceremónia mesterek" hatékonyabb és vízkőmentesebb feladatvégzéseihez.

A kemény víz elnyomja a tea ízét. Nem csak az eszközöket teszi tönkre kívülről-belülről, nem is beszélve a mázatlan yixing agyag kannák apró és fontos pórusairól, de magát a tealevest sem engedi megjelenni a maga nemességében. Nagyobb különbséget tud okozni a lágy víz a tea minőségében, mint ha 50 gramm teáért 800 vagy 8000 forintot adunk ki! Mindez nem csupán a "gourmet" tea- és kávéfogyasztók nyelv-ízlelőbimbó-hóbortja, hanem a mennyiségi fogyasztóknak is jó tanács, mivel készülékeik még többször kitettek a problémának.

Megoldásként egyre több tanáccsal lehet szolgálni. A legegyszerűbb és egyben talán legolcsóbb: ha rendes nagy tárolókannákat vásárolunk, és az amúgy is egyre inkább szélsőségessé váló globális helyzet okán (t.i.: III. VH és lokális előkészületei) - rendszeresen ellátogatunk egy vízforráshoz, ahol lehetőségeinkhez mérten, 50, 100 vagy még több liter vizet tárolunk majd hazaviszünk. Otthoni csapvíz-kezelést is alkalmazhatunk asztali- vagy mosogató alá épített vízszűrő berendezésekkel, akár egészen az ozmózis-szűrőkig elmenve. Érdemes az esővíz felfogásának, tárolásának és felhasználásának hagyományos módjaival is ismerkedni, ahol csak lehet. Ha pedig "minden kötél szakad" és palackozott vizet vennének a boltokban, akkor tessenek végre magyar vizeket venni. Nem álmagyar, és a hazai kutakra telepedett globálmulti víz- és vérszívók termékeit, hanem valóban hazai termékeket! Az ökoregionális- és fenntartható gazdaság megteremtése, az ilyen irányú felelős magatartás megléte nélkül ugyanis elképzelhetetlen.

map_cikk.jpg

A BWT Hungária Kft. rendelkezésünkre bocsátott 8000 db vízkeménység-tesztert, melyeket csatoltunk 2013 09. havi lapszámunkhoz. Olvasóink a tesztcsíkkal mérték meg, milyen kemény a víz lakóhelyükön, és az eredményt nevükkel, postacímükkel, telefonszámukkal és e-mail címükkel (opcionális) küldték vissza címeink egyikére. Így rajzolódhat ki Magyarország vízkeménység-térképe.

A térkép alján lévő jelmagyarázat segítségével informálódhat, hogy az Ön által keresett városban milyen keménységű a víz, 5 kategóriára osztva: nagyon lágy, lágy, közepes, kemény és nagyon kemény.

Hazánk városaitól nagyrészt közepes illetve kemény besorolású visszajelzést kaptunk. Közepes értéket Nyugat-Magyarország területéről, kemény a víz az ország középső részén, nagyon kemény pedig a Mecsek területén. A pontosabb eredményt itt tudja megtekinteni.

Ha az Ön városa nem szerepel vízkeménység térképünkön, de munkánkat segíteni azzal, hogy beküldi a háztartásában mérhető értéket, akkor kérjük vegye fel a kapcsolatot munkatársainkkal a matis@vgf.hu illetve a netadmin@vgf.hu címen.

A vízkeménység térkép ide kattintva érhető el

A bejegyzés trackback címe:

https://shupuerh.blog.hu/api/trackback/id/tr1007053193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása